Haberler

Konya’dan İtalya’ya Talasemi Köprüsü Kuruldu.

Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Sivil Düşün programı tarafından finanse edilen Mevlana Şehrinden İtalya’ya Talasemi Köprüsü isimli proje ile dernek üyesi talasemi hastalarından oluşan 5 kişilik bir heyet İtalya’nın Torino ve Milano şehirlerinde incelemelerde bulundu.

Torino ve Milano şehirlerinde, talasemi hastalığı hakkında faaliyet gösteren dernek ve hastane temsilcileri ile bir araya gelinerek İtalya’daki talasemi hastaları hakkında bilgi edinildi. Mevlana Talasemi Derneği üyeleleri, Torino San Luigi hastanesi ile Milano Maggiore Policlico hastanesinde bulunan hematoloji servisi ile laboratuvarlarda incelemelerde bulundu.

Ayrıca Torino San Luigi hastanesi ile dünyada sadece üç ayrı merkezde bulunan, Talasemi hastalığı için hayati öneme sahip, karaciğerdeki demir birikimini ameliyatsız ölçen, SQUID isimli makinenin çalışması hakkında bilgi alındı. Ülkemizde bulunan, Torino’da 2000 yılında beri kullanılan SQUID, 500 milyon Avro değerindedir. SQUID isimli makinenin manyetik alandan etkilenmemesi için hastaneden bağımsız, özel olarak tamamen ahşaptan yapılmış bir bina içerisinde bulunmaktadır.

Talasemi hastalığı, Ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz’e Kıyısı olan ülkelerde sıkça görülen genetik bir kan hastalığıdır. İtalya’da 7000’e yakın talasemi hastası bulunmakta iken Ülkemizde ise bu rakam 10.000’e yakındır. Ayrıca Ülkenizde her yıl 300 talasemi hastası bebek doğumu gerçekleşirken, İtalyan hükümetin yapmış olduğu önleyici politikalar sayesinde İtalya’da bu rakam 50 olarak tespit edilmiştir. Bir talasemi hastasının yıllık tedavi maliyeti 50 bin TL civarında olduğu bilinmektedir. Ziyaretler sonunda doktor ve dernek temsilcilerine Konya ve Mevlana’nın tanıtımı yapılarak, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çevirisi yapılan İtalyanca Mesnevi hediye edildi.

http://www.merhabahaber.com/italya-ile-talesemi-koprusu-kuruldu-1777838h.htm

http://mevlanatalasemi.org/category/hbr/

Kaynak: İtalya ile talesemi köprüsü kuruldu

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kapalı